Gezocht! De opvolger van Karin Blanksma voor het Rijksmuseum

Karin Blanksma (31 jaar): nu Regio Coach voor een aantal prachtige locaties van Vermaat in Amsterdam. Tot voor kort was zij Horecamanager van alle horecavoorzieningen onder het dak van onze locatie Rijksmuseum. Karin vertelt over haar carrière bij Vermaat én waarom het een buitenkansje is om haar op te volgen bij het Rijksmuseum.Hoe kwam jij eigenlijk bij Vermaat en de locatie Rijksmuseum terecht Karin?
“Ik ben 4,5 jaar geleden van Groningen naar Amsterdam verhuisd. Ik wilde het helemaal anders. Ik ben afgestudeerd als Onderwijskundige en in Groningen ontwikkelde ik les- en testmateriaal en was ik studiecoach op het voortgezet onderwijs. Daarnaast werkte ik in de weekenden in de horeca, vanaf mijn 15e eigenlijk al. Dit alles bij elkaar voelde als ‘uren sprokkelen’ en 80 uur werken, maar het gaf me weinig zekerheid, toekomstperspectief en voldoening. In Amsterdam was het mijn plan om eerst fulltime in de horeca te beginnen en tegelijkertijd te solliciteren op banen als Onderwijskundige. Ik liep over het Museumplein en dacht als ik ergens in de horeca wil werken dan graag in het Rijksmuseum en besloot daar te solliciteren. Dat leek me wel wat. Een sollicitatiegesprek met Monique van Happen, Regio Manager Musea Amsterdam, volgde. Eigenlijk vond Monique me overgekwalificeerd en ze was bang dat ik heel snel weer weg zou zijn. Ik heb haar toen gevraagd me toch de kans te geven. En dat bleek voor ons beiden een goede zet.”

Wat leuk! En waarom was het zo’n succes?
“Drie maanden later werd er een Floormanager gezocht binnen het museum en ik mocht die functie gaan vervullen. En dat beviel zo goed dat ik meteen gestopt ben met solliciteren op een onderwijskundige baan. Een leidinggevende rol in de horeca en al het organiseren dat erbij komt kijken vond ik ontzettend leuk. Ik heb toen ook snel dingen naar me toe getrokken, ik wilde van alles leren. Over de administratie, roosters maken etc. Een jaar later werd ik gevraagd om Horecamanager van de locatie te worden. Zo tof! Toen ik vertrok uit Groningen had ik niet kunnen bedenken dat dit zo zou lopen. Het was ook best een grote stap hoor, je bent toch ineens hét gezicht en aanspreekpunt. Gelukkig heb ik veel steun gehad van het team en ook vanuit het management team werd ik goed begeleid. Ik had gewoon veel sparringpartners, fijne mensen om me heen. Binnen het Rijksmuseum staat een fijn, warm team. Nu, zo’n 3,5 jaar later, kan ik weer een nieuwe stap maken binnen Vermaat. We groeien namelijk erg hard op en rond het Amsterdamse Museumplein. Ik mag daarom sinds juni 2018 als Regio Coach werken voor de locaties Rijksmuseum, Het Concertgebouw, het Amsterdam Museum en het Van Gogh Museum.”

Gaaf hoor! Maar nu zoeken we dus wel een nieuwe Horecamanager voor het Rijksmuseum…
“Klopt. En het is best een uitdaging om deze grote locatie top te laten draaien. Binnen het Rijksmuseum hebben we namelijk elke dag zo’n 40 tot 45 man aan het werk. We hebben namelijk Het Café met 210 zitplaatsen boven de Rijksmuseumshop (met gemiddeld
1.500 gasten per dag). Daarnaast nog twee espressobars, het Klein Café, een tuinhuis dat in de zomer open is en we verzorgen ook nog alle banqueting op de locatie. Voor de banqueting is zelfs een apart team. De partijen variëren van een kleine setting voor bijvoorbeeld de sponsoren van het museum tot en met het aansluiten bij enorme evenementen als de Museumnacht Amsterdam of de opening van een nieuwe tentoonstelling. Je moet echt van organiseren houden om hier Horecamanager te zijn. Je krijgt ook veel op je bordje, het is best aanpoten. Je hebt een flink team, van in totaal wel 90 man, dat je gemotiveerd wilt houden en wilt coachen om nog beter te worden.”


Een pittige uitdaging dus. En waarom is deze baan nog meer echt een buitenkansje?
“Het is echt zo tof om je eigen toko te draaien. Je hebt veel vrijheid. Je mag echt je eigen ding doen. Nieuwe dingen uitproberen. Het is ook hele positieve horeca: mensen komen hier voor hun plezier. Veel toeristen, maar ook Nederlandse gezinnen en echte kunst- en cultuurliefhebbers. Verder blijft het natuurlijk een hele bijzondere werkomgeving. Als je aan komt fietsen denk je al: wauw wat een mooi gebouw. En je maakt deel uit van mooie evenementen. Je maakt echt wat mee. Van koninklijk bezoek tot wereldster Usher in je Café. Dan kom je toch vaak met vette verhalen thuis. Tot slot vond ik ook het werken met zo’n groot team en een prettig management team heel fijn. Dat geeft je de mogelijkheid om te groeien en de ruimte om jezelf te zijn. Dat ik zo’n tijd bij het Rijksmuseum heb gezeten had zeker te maken met de mensen waarmee ik mocht werken! Deze vacature is dus echt een aanrader voor iemand met leidinggevende ervaring die graag een grote, veelzijdige én bijzondere horecalocatie midden in Amsterdam wil runnen.”

En last but not least: wie zoeken we dan voor het Rijksmuseum?
“Ik denk dat het cruciaal is dat je je verantwoordelijk voelt voor de locatie. Alsof het je eigen zaak is. Dat je niet de deur uitgaat voordat je 100% zeker weet dat het morgen weer een goede, soepele dag wordt. Daarnaast denk ik dat aanpassings- en inlevingsvermogen megabelangrijk zijn. Je schakelt met zoveel verschillende mensen. Van directeuren bij Vermaat tot de directeur van het Rijksmuseum, de afwasser in je team die nog coaching kan gebruiken en natuurlijk de gasten vanuit de hele wereld. Je moet je dus kunnen aanpassen aan het type mens waarmee je in gesprek bent. Hoe doe ik tegen gasten? Hoe geef ik het goede voorbeeld? Je bent wel het gezicht van alle horeca in het Rijksmuseum… Verder is het handig als je enigszins gestructureerd bent, goed zelf dingen kan signaleren en ook cijfers kunt interpreteren. Je hebt tenslotte ook financiële en administratieve verantwoordelijkheden. En ja… gedreven zijn, dat is toch wel iets dat je in je moet hebben. Gedrevenheid is ook één van de vijf kernwaarden van Vermaat. En het is de kernwaarde die ook bij mij het beste past. Ik ben heel fanatiek haha."


Volg jij Karin op als Horecamanager Rijksmuseum?
Check snel de vacature en solliciteer! Klik hier

'Het is echt zo tof om je eigen toko te draaien. Je hebt veel vrijheid. Je mag echt je eigen ding doen. Nieuwe dingen uitproberen.'