Een horecabaan in een ziekenhuis? Tell me more Erik!

Als Business Unit Manager Ziekenhuizen is Erik de Wit bij Vermaat verantwoordelijk voor alle Horeca- en Retail voorzieningen. In maar liefst 42 ziekenhuizen in Nederland. Wat doet Vermaat hier allemaal? Waarom is het leuk om er te werken? Wat speelt er? En wie zoeken we? We vroegen het aan Erik.

Erik, wat doen we nu eigenlijk als Vermaat in de ziekenhuizen?

“Voor 42 van de ongeveer 90 ziekenhuizen in Nederland mogen wij momenteel de horeca en retail verzorgen. Op kleinere locaties hebben we vaak een bezoekersrestaurant en een winkel gecombineerd, op grotere locaties hebben we deze vaak apart. Daarnaast hebben we daar vaak een personeelsrestaurant en een espressobar en verzorgen we ook de catering voor alle vergaderingen en partijen. Het Radboudumc in Nijmegen is - met een team van 125 collega’s - echt zo’n grote locatie. Daar hebben we ook nog een studentenrestaurant, onderhouden we 350 koffieautomaten en hebben maar liefst vier espressobars. In totaal hebben we zo’n 80 verschillende horeca- en retailvoorzieningen in die 42 ziekenhuizen. Je ziet overigens niet altijd dat Vermaat achter die voorzieningen zit. Zo vind je in het Isala Zwolle restaurant Bloem, in het Reinier de Graaf restaurant Kannen & Kruiken en in het Maastricht UMC+ restaurant Ad Mosam. We ontwikkelen voor elk ziekenhuis weer een eigen plan, regelmatig inclusief eigen naam. We luisteren goed naar wat het ziekenhuis belangrijk vindt en denken mee over wat we voor de gasten in het ziekenhuis willen betekenen. Maatwerk dus.”

En wat maakt het werken in een ziekenhuis leuk denk jij?

“Ik zou willen beginnen met dat je als Horeca Medewerker in een ziekenhuis echt iets extra’s betekent voor de gasten. Een klein woordje, even wat extra aandacht. Dat geeft je voldoening, want die mensen komen daar vaak niet voor hun plezier. In de ziekenhuizen kunnen we medewerkers vaak ook bieden wat ze zoeken, mede door het aantal locaties dat we hebben, zowel in de randstad als ver daarbuiten. Bij Vermaat hebben we het niet voor niets over ‘Let’s make it yours’: we proberen altijd samen een baan en carrière te vormen die echt bij jou past. Een heel afwisselende baan op een kleinere locatie bijvoorbeeld. Dan sta je het ene moment een vers broodje te smeren en het andere moment pak je in de winkel een cadeautje in. Op een grote locatie kun je je juist meer specialiseren op een bepaalde plek, denk aan de espressobar. En als je flexibel wilt werken, wisselende uren en diensten, hebben we ook zat opties. We zijn op de meeste locaties zeven dagen per week open van ’s ochtends tot ’s avonds. Vaste werktijden kan natuurlijk ook als dat beter bij jouw leven past. En heb je de ambitie om door te groeien? Dan zit je bij ons ook goed. Met onze coaching en opleidingsmogelijkheden kan je echt een stap hogerop groeien. Binnen de ziekenhuizen, maar eventueel ook richting andere soorten horeca die Vermaat aanbiedt, zoals in musea of de bedrijfshoreca.”


Wat speelt er allemaal op het gebied van horeca in de ziekenhuizen?

“We hebben vaak lange succesvolle samenwerkingen met de ziekenhuizen, maar we staan niet stil. We blijven vernieuwen en verbeteren. Op dit moment zijn we heel actief met het implementeren van de Food Vision van Vermaat. Dat is ons plan richting het jaar 2021 om onder andere gezondere voeding aan te bieden. Concreet kun je denken aan een assortiment met minder suiker, zout en vet. Minder vlees, meer groente en vezels. In de ziekenhuizen blijven we ook wel de ‘guilty pleasures’ aanbieden. Een lekkere koek kan toch even ontspanning of troost bieden, zeker als je misschien net slecht nieuws hebt gehad. Maar we proberen onze gasten wel meer te verleiden om voor de verantwoorde keuze te gaan. Zo bieden we op sommige locaties volledig biologisch en zelf ontwikkeld schepijs aan van ons eigen merk Day. Of je kan een puntzakje vullen met snoep, maar dan ook met snoep zonder gelatine of met minder suiker. Of je kiest voor ons vegetarische saucijzenbroodje. Hier hoor ik hele enthousiaste reacties over! Sowieso kiezen we als Vermaat altijd voor kwalitatieve producten, waar de versheid vanaf spat. Los van het assortiment besteden we op onze locaties ook veel aandacht aan de inrichting en de gastbeleving. Dat betekent dat we ook veel locaties verbouwen en soms extra voorzieningen openen.”

Wie zoeken jullie voor de ziekenhuizen?

“We zoeken vooral veel nieuwe collega’s in de functie van Horeca Medewerker, maar ook Koks en Floormanagers bijvoorbeeld. Ervaring is voor ons daarbij niet het belangrijkst. We kijken meer naar of je past bij de kernwaarden van Vermaat. Eén van die kernwaarden is ‘Persoonlijk’, die is in de ziekenhuizen heel erg waardevol. Het gaat erom dat je attent en nieuwsgierig bent en ook inlevingsvermogen hebt. Alleen dan kun je echt goed contact maken met onze gasten. Als medewerker op een ziekenhuislocatie heb je ook interesse nodig in ons assortiment, gezonde voeding en waarom we dingen op een bepaalde manier doen. We vinden het namelijk ook jouw verantwoordelijkheid om daar meer over te leren en de gasten goed te informeren en adviseren. Om kennis en trots uit te stralen. Het maakt je werk dan ook leuker denk ik. En laten we eerlijk zijn: er moet ook op onze locaties geld worden verdiend. Dus hard werken en commercieel denken hoort er wel bij. Tot slot vinden we een goede balans in onze teams belangrijk. Jong, oud, maakt niet uit, we gaan voor een gemixt team en willen dat iedereen zich welkom voelt. Net als onze gasten.”

'Als Horeca Medewerker in een ziekenhuis beteken je echt iets extra's voor de gasten.'