Beste moment van je dag: een goede kop koffie

Word jij blij van ‘latte art'? Sta jij graag achter de bar en hou je van mensen om je heen? Dan zit je hier goed. Want bij Vermaat zijn we op zoek naar barista's. Koffiefanaten die de lekkerste en mooiste koffies bereiden, maar ook het visitekaartje van onze bar zijn. Jij maakt het verschil voor onze gasten, dus kom maar op met je ideeën! Barista Dana (30) ging je voor.

Hoe lang werk je al bij Vermaat?
"Sinds 2012. Ik ben begonnen als intercedent, ik plande horeca- en cateringpersoneel in. Optiver had een vacature, die ik maar niet gevuld kreeg. Uiteindelijk ben ik het zelf gaan doen. Ik had nul ervaring, ik wist niet eens wat debrasseren was!"

Jij en koffie. Waar komt die liefde vandaan?
"Mijn vader dronk vroeger koffie. Hij wilde het liefst iedere dag met zijn dochters een kopje koffiedrinken. Hij deed van jongs af aan een paar druppels koffie in mijn bekertje melk. En dat werkte. Ik ben gek op koffie."

En jouw koffieloopbaan bij Vermaat?
"Inmiddels werkte ik bij de Zuidtoren, waar een koffiebar werd geopend. Daar deed ik een koffiecursus en dat smaakte naar meer.  Vervolgens ging ik bij Astellas aan de slag, waar ik van Michael, de winnende barista van de Talent Game Awards, het vak leerde. Daarna deed ik een barista-cursus en een latte art-cursus. En toen was ik klaar voor the next step. Ik mocht bij Booking.com Weteringschans in de koffiebar gaan werken, waar ik mijn eigen tokootje kon runnen. Superleuk! En nu sta ik in de Fortune Bar van WTC Schiphol."Waarom zou je barista worden?
"Je werkt op evenementen- en bedrijfshorecalocaties, dat vind ik de leukste plekken. Verder mag je trainingen volgen en je eigen ideeën realiseren, dat is veel waard. Koffiespecials, nieuwe producten op de bar, er kan en mag echt veel. Wel moet je elke dag vroeg beginnen, koffie op de vroege ochtend is belangrijk. Maar je werkt dus bijna altijd alleen overdag!  En op sommige locaties doe je nog veel meer behalve de koffiebar, helpen bij de lunch of bij de kassa bijvoorbeeld. Afwisseling genoeg dus."

Wat maakt je trots op je vak?
"Ik heb ontdekt dat barista-zijn niet alleen over koffie gaat, maar ook over mensen. Die combinatie fascineert me. Ik kan meestal raden wat iemand gaat bestellen, voordat hij zijn mond open heeft gedaan. Me inleven in de gast en hem ertoe zetten iets nieuws te proberen, vind ik fantastisch."

'Meestal raad ik wat iemand gaat bestellen voordat hij zijn mond heeft opengedaan'