WOW! Vluchtelingen bouwen aan hun toekomst bij Vermaat.

Tedros (27) zat in de bijstand, maar bouwt nu aan zijn toekomst als kok bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Hij volgt het WOW Horecatraject, een speciale horecaopleiding (niveau 1) voor statushouders (vluchtelingen), van het ROC Amsterdam. Zes maanden lang krijg je les en loop je stage in het Amsterdamse WOW-hostel of in Podium Mozaïek. Daarna ga je aan het werk en ben je dus uit de bijstand. Benieuwd naar zijn verhaal?

181212_Werkenbij_V1_template_portret_V3.png


Het WoWproject bij jullie op de werkvloer?
Sven (28): ‘Dit programma helpt statushouders te re-integreren in onze maatschappij. Wij zijn heel blij met Tedros, onze stagiair uit Eritrea. We begeleiden hem hier en leren hem de basiskneepjes van het koksvak. Binnen Vermaat is een tekort aan koks, dus dat we hem nu zelf kunnen opleiden en daarna wellicht in dienst nemen, is ideaal!’


Hoe ziet een werkdag er voor Tedros uit?
Sven:Tedros werkt volledig mee in de keuken, net als elk ander lid van het keukenteam. Hij draait bijvoorbeeld mee in het mice-en-place proces en tijdens de lunch bereidt hij eiergerechten in ons live cooking station in het restaurant. Door het contact met gasten daar, leert hij nog beter onze taal en het geeft hem zelfvertrouwen.’


Wat is leuk, wat minder?
Sven:Super dat we kunnen bijdragen aan de toekomst van deze jongen. De koks houden van hun vak en dat brengen ze met alle liefde aan anderen over. Het enige minpunt de taalbarrière. Vooral onze uitleg over de materialen waarmee we werken kost veel tijd en moeite.’

Tedros (27): ‘Vanaf het begin vind ik het erg leuk. Ik heb heel veel geleerd. Ik ken nu wel tien verschillende messen, eerst alleen een koksmes. Nu ook het tourneermes, uitbeenmes en fileermes.’


Wat leren jullie ervan, jij als HM’er en Tedros als medewerker?
Sven:Hoe we met mensen moeten omgaan die ons bijna niet kunnen verstaan. En ons dus nauwelijks begrijpen. Dat vergt veel geduld van beide kanten.’

Tedros: ‘Ik heb hier meer geleerd dan de meeste anderen op school. Ik mag hier eieren bakken voor de gasten in het live station. Ik ken nu alle soorten gebakken eieren, zoals spiegeleieren, omelet, gebakken ei.’


181213_Werkenbij_V1_wow_portret_V1.jpg

En de cultuurverschillen?
Sven:We hebben gevraagd naar Tedros’ geloof en houden rekening met de daarbij horende eetgewoonten. Dat kost ons geen moeite hoor, we vinden dat heel normaal.’

Tedros: ‘De taal is moeilijk, maar door het nog een keer uit te leggen begrijp ik het vaak wel. Qua cultuur merk ik eigenlijk weinig moeilijkheden. Dat gaat helemaal goed.’


Moeten andere locaties ook meedoen?
Sven:Jazeker. Je bouwt mee aan iemands toekomst en bovendien hebben we altijd koks nodig bij Vermaat. Realiseer je wel dat het tijd kost. Maar het is de investering dubbel en dwars waard.’

Tedros: Ja, al vraagt het van de chef-kok geduld en tijd. Geduld is belangrijk. Het is de oplossing voor alles.’