Vermaat kookt Spaans.

We zijn dan wel een oerhollands bedrijf, ondertussen werken we ook al enige tijd over de grens. En andersom komen koks uit het buitenland ook onze kant op. Francisco (27) en Eduardo (55) verruilden het warme Spanje voor Nederland, om als kok bij Vermaat aan de slag te gaan. Francisco werkt bij Booking - The Bank, Eduardo bij Conclusion. Waarom ze zo'n move maken? Je leest het hier.



Wat trok je aan bij Vermaat?

Francisco: ‘In Madrid werkte ik als souschef en ik maakte hele lange dagen. Ik was toe aan iets nieuws en vond de vacature van Vermaat op het Spaanse platform infojobs.com. Precies op het goede moment eigenlijk, het was tijd voor een hele nieuwe uitdaging.’

Eduardo: ‘Ik woon al 33 jaar in Nederland en heb altijd in de horeca gewerkt. In januari ben ik hier begonnen. Toen ik mijn cv rondstuurde nodigde Vermaat mij uit voor een gesprek op locatie bij Conclusion. Dat voelde meteen goed.’

 

Wat vind je leuk, wat minder?

Francisco: ‘Iedereen is zo open en aardig, energie krijg ik daarvan. Booking is als een familie voor me, ik voel me echt welkom. En dat is heel belangrijk omdat ik in m’n eentje naar Nederland ben gekomen. In het begin moest ik erg wennen aan het koken voor grote groepen, de ”catering-view’ moest ik me echt eigen maken.’

Eduardo: ‘Er hangt hier een leuke sfeer, de gasten zijn superaardig en chill. De persoonlijke benadering van de gasten vind ik heel fijn. En de vrijheid die ik krijg om mijn eigen toko te runnen.’

 

Jouw werkdag?

Francisco: ‘Om 06.30u begin ik met een kop koffie en praat ik met de andere chefs over het programma van die dag. We beginnen om 07.00u met koken en om 11.30u staat de lunch klaar. Soms koken we dan nog wat extra of we doen voorbereidingen voor de dag erna. Dan ruimen we op, rond 15.00u zit mijn werkdag erop. Ideale tijden.’

Eduardo: ‘Ik heb hetzelfde werkschema, met het verschil dat wij niets voorbereiden, we bereiden alles op de dag zelf. Vaak zit daar ook banqueting bij en ik overleg altijd vooraf wat de gasten willen. Dat kan van alles zijn, van Spaans en Italiaans tot Aziatisch.’

 

Wat heb je meegenomen uit Spanje?

Francisco: ‘Omdat ik ben opgegroeid in Venezuela, maak ik regelmatig “arepa”. Een plat brood van witte maisbloem, dat ik daar heb leren maken. Eigenlijk is het een stevige variant van pitabrood. Ook maak ik vaak paella of patatas bravas met worst. Dat is Spaans koken met een Nederlands tintje en dat doet het erg goed bij de gasten en ik ben blij dat ik iets van mijn roots kan overbrengen.’

Eduardo: ‘Wat ik vooral uit Spanje heb meegenomen is de puurheid van die keuken. Pure smaken, verse ingrediënten. Voor de banqueting maak ik vaak pinchos: kleine borrelhapjes uit Baskenland.’ 



 

Je favoriete ingrediënt…

Francisco: ‘Witte maisbloem! Die is glutenvrij en lichter verteerbaar dan gewone bloem en multi-inzetbaar. Ik gebruik het onder andere voor mijn “arepa”’.

Eduardo: ‘Eigenlijk alle verse groenten en vis. Die vormen echt mijn basis.’

 

Trots op Vermaat?

Francisco: ‘Ja, want het voelt hier als een familie. Als je goed bent voor je werknemers, krijg je er als bedrijf beter resultaat voor terug. Dat zie ik en daar geloof ik in.’

Eduardo: ‘Vermaat staat nummer 8 in de Top 100 Cateraars van Nederland. Dat ik werk voor zo’n hardgroeiend bedrijf, waarin ik mag meegroeien, maakt me blij! En als ik mijn werk ooit saai ga vinden, kan ik binnen Vermaat switchen naar een andere locatie. Super toch, dat ik hier die mogelijkheid krijg?’

 

Moeten er meer internationale koks naar Vermaat komen?

Francisco: ‘Als je de kans krijgt, gewoon doen! Ik ben het afgelopen jaar enorm gegroeid als persoon en op professioneel vlak. Het is een geweldige ervaring.’

Eduardo: ‘In een ander land ervaring op willen doen, zegt iets over je karakter. Dan heb je lef. De vrijheid en flexibiliteit die ik bij Vermaat krijg, vind je niet zo snel ergens anders. Ik kan het echt aanraden, ook vanwege het feit dat ik ‘s middags vroeg thuis ben en ’s avonds bijna nooit hoef te werken.’ 

 

Ook als kok aan de slag en genieten van flexibele werktijden? 
Bekijk hieronder onze vacatures.