Betaald doorgroeien naar Zelfstandig werkend kok. Dat kan bij ons.

Stel je voor... je bent Basiskok (niveau 2) en lekker aan het werk (bij Vermaat óf ergens anders). Maar eigenlijk wil je meer verantwoordelijkheid en inbreng in de keuken. En misschien wel een leidinggevende rol? Voor mensen met dit soort ambities start Vermaat op 31 oktober 2018 met een ‘werken & leren' traject (BBL-opleiding) tot Zelfstandig werkend kok in samenwerking met NCVB Bedrijfsopleidingen. Onze collega's Sander en Priscilla vertellen je er graag meer over.Sander en Priscilla: wat is jullie rol in deze opleiding?

Sander (Executive Chef): “Ik ben mentor, docent en begeleider voor de deelnemers aan de opleiding. Ik help iedereen om zich goed voor te bereiden op de examens en het behalen van het diploma. Ook zet ik me ervoor in dat iedereen werkt op een locatie die goed bij hen past en dat zij de praktijkervaring op kunnen doen die ze graag willen.”

Priscilla (HR medewerker): “Sander en ik regelen samen eigenlijk alles voor deze opleiding vanuit Vermaat. We hebben contact met NCVB, regelen de locatie voor de theorielessen en zorgen dat de deelnemers een leuke werkplek hebben binnen Vermaat en dat alles voor hen goed geregeld is.”

En vertel eens: wat kunnen koks op niveau 2 van deze opleiding verwachten?

Priscilla: “Het is een opleiding van één jaar voor koks die al een diploma op niveau 2 op zak hebben. Het is bedoeld voor medewerkers van Vermaat, maar ook voor koks die nog niet bij ons werken! Het is een BBL-opleiding, dat betekent werken en leren tegelijk. Je bent dus gewoon in dienst bij Vermaat, werkt op één van onze locaties en bent daarnaast ‘student’. Ongeveer 1x per 3 weken heb je een echte lesdag, samen met je medestudenten. Daarnaast doe je thuis nog wat aan de studie en leg je examens af. In de keuken waar je werkt wordt je begeleid door een erkend leermeester.”

Sander: “Aan het einde van de rit heb je dan dus een officieel erkend diploma voor Zelfstandig werkend kok op niveau 3. Maar het leuke is dat je ook in de praktijk hele mooie ervaring opdoet in dit jaar. Omdat we als Vermaat zoveel verschillende horecalocaties hebben, kunnen we je echt op allerlei vlakken dingen laten zien, ontdekken en ervaren. Ik ga ook praktijk- en inspiratiedagen organiseren voor de groep over onderwerpen als menu engineering, leiderschap, keukenmanagement en in- en verkoop. Voor elk onderwerp zoek ik een inspirerende locatie uit en dan gaan we samen op pad.”

En hoe wordt bepaald op welke locatie iemand gaat werken?

Sander: “We kijken eerst wat iemand al aan ervaring heeft opgedaan en in wat voor keuken iemand heeft gewerkt en graag wil werken. Sommige mensen werken graag in de bedrijfshoreca – mede vanwege de werktijden – en anderen juist liever in een brasserie of op een plek waar veel banqueting plaatsvindt. Als we eruit zijn wat bij iemand past, kijken we nog welke locatie goed aan te reizen is en of de locatie al een officieel erkend leerbedrijf is én een leermeester heeft staan.”


Waarom is dit traject denken jullie nu zo’n mooie kans binnen Vermaat?

Sander: “Je krijgt bij Vermaat sowieso heel veel vrijheid, maar in dit traject helpen we je ook nog actief om van alles te ontdekken en leren. Er is ruimte voor maatwerk, je zit niet in een compleet standaard opleiding. Het is wel belangrijk dat je ook zelf aangeeft wat je wilt en kansen en ideeën met ons bespreekt. Dan maken we er samen iets gaafs van. Je kan bijvoorbeeld eens meekijken bij de grootsheid van onze bedrijfshoreca binnen Booking.com, meer leren over inkoop op ons hoofdkantoor of misschien wel op stageweek bij Joris Bijdendijk in restaurant RIJKS©! De variatie is enorm.”

Priscilla: “Ik denk dat deze opleiding ook heel leuk en waardevol is, omdat je het samen met een kleine, vaste groep doet. Je zag het ook bij eerdere ‘klassen’ die we hebben begeleid: de mensen zoeken elkaar echt op - bijvoorbeeld in de WhatsApp groep - helpen elkaar en bieden elkaar kansen. Zo bouwen ze onderling een band op en werk je meteen aan een netwerk binnen Vermaat. Het is een soort community die echt voordelen biedt in je ontwikkeling. Oh ja, het is natuurlijk ook niet gek dat wij de hele opleiding voor je betalen haha.”

Sander, wat betekent dat niveau 3 papiertje nou eigenlijk?

Sander: “Als Zelfstandig werkend kok heb je meer verantwoordelijkheid. Je kan een keuken leiden of een specifieke partie draaien. Je stuurt medewerkers aan en begeleidt nieuwe of jonge collega’s in de keuken. Je warenkennis is op een hoger niveau. En hoe gaaf is het als je op een gegeven moment ook de chef kan vervangen, bijvoorbeeld als hij of zij op vakantie is. Dan kan je echt gaan ervaren hoe het is om de volledige keuken te draaien. Van het menu samenstellen tot de volledige inkoop en hoe je het overzicht behoudt. Je wordt dan natuurlijk gecoacht door je Horeca Manager en ook vanuit mij en het hoofdkantoor kan je coaching en ondersteuning verwachten. Met deze opleiding en dit niveau 3 diploma kan je echt verder gaan doorgroeien. En binnen Vermaat hebben we daar veel mogelijkheden voor. We hebben talloze voorbeelden van collega’s die van keukenmedewerker zonder opleiding doorgegroeid zijn en nu staan te shinen op een luxere segment locatie of meerdere locaties onder hun hoede hebben.”

En tot slot Priscilla: wat moeten geïnteresseerden doen om in te stromen in jullie klas?

Priscilla: “Nou, ik zou ze allereerst willen verwijzen naar de vacaturetekst die op onze site staat. Daar kan je gewoon op solliciteren. Werk je al bij Vermaat, dan kan je het natuurlijk ook met je Horeca Manager bespreken en je daarna bij mij of Sander melden. Voor iedereen geldt dat je een intakegesprek krijgt met NCVB, om te bekijken welke ervaring en kennis je al hebt. Als de NCVB geen bezwaren ziet om je te laten deelnemen aan de opleiding dan gaan wij je - in overleg met jou natuurlijk - naar een passende locatie doorsturen. Als je nog niet bij Vermaat werkt, kom je vóór het gesprek met NCVB eerst nog op gesprek bij ons op kantoor.”

Instromen in de opleiding? Solliciteer snel op de vacature:
Leerling Kok (niveau 3) / Interne BBL-opleiding tot Zelfstandig werkend kok

 

'Je krijgt bij Vermaat sowieso heel veel vrijheid, maar in dit traject helpen we je ook nog actief om van alles te ontdekken en leren. Er is ruimte voor maatwerk.'

Sander van Grieken (executive chef)

Derrick Kwita, doorgegroeid kok bij Vermaat.